ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ

Για να φτιάξουμε τυρί φέτα χρειαζόμαστε 70% γάλα πρόβειο και 30% γάλα γίδινο. Όχι πως δεν γίνεται με σκέτο πρόβειο η σκέτο γίδινο γάλα αλλά η ελληνική φέτα διαθέτει αυτά τα χαρακτηριστικά.

ΥΛΙΚΑ

  • 2 λίτρα γάλα φρέσκο
  • Πυτιά
  • Αλάτι

Σουρώνουμε το γάλα με πυκνό σουρωτήρι η τουλουπάνι για να το καθαρίσουμε από τυχόν τρίχες.

feta 1 Φτιάχνω τυρί φέτα

Παστεριώνουμε το γάλα στους 90 βαθμούς (δηλ σκοτώνουμε τα μικρόβια που τυχόν υπάρχουν στο γάλα)

feta 2 Φτιάχνω τυρί φέτα

Αφήνουμε το γάλα να κρυώσει καλά στους 38 βαθμούς και σε ένα φλιτζάνι ανακατεύουμε την πυτιά (μια μύτη κουταλιού περίπου) και το αλάτι(μια γεμάτη κουταλιά) μέσα σε λίγο νερό.

feta 3 Φτιάχνω τυρί φέτα

Το ρίχνουμε στο γάλα και ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί η πυτιά και να πάει παντού.

feta 4 Φτιάχνω τυρί φέτα

Το αφήνουμε σε ηρεμία για 40 λεπτά περίπου. Μέχρι να δέσει και πάνω του να δημιουργηθεί ένα κιτρινωπό υγρό.( θα το δούμε αν γείρουμε λίγο την κατσαρόλα.

feta 5 Φτιάχνω τυρί φέτα

feta 6 Φτιάχνω τυρί φέτα

feta 7 Φτιάχνω τυρί φέτα

Ανακατεύουμε έτσι ώστε να δημιουργηθούν χοντρά κομματάκια από το τυρί μας και το αφήνουμε λίγο να καθίσει στον πάτο.

feta 8 Φτιάχνω τυρί φέτα

feta 9 Φτιάχνω τυρί φέτα

Στρώνουμε στο καλούπι το τουλουπάνι (τσάντιλα) και αδειάζουμε το μείγμα μέσα στο καλούπι με το τουλουπάνι και σουρώνουμε κρεμώντας το από κάπου βάζοντας μια λεκάνη από κάτω.

feta 10 Φτιάχνω τυρί φέτα

Εγώ το αφήνω 4-5 ώρες και μετά το βγάζω από το τουλουπάνι και το γυρίζω μέσα στο καλούπι και από την άλλη άλλες 4-5 ώρες το περνώ και το κυλώ σε χονδρό αλάτι το βάζω μέσα σα ταψάκι η στο σκεύος που φαίνεται στη Φώτο για να μαζέψω και το υγρό που θα βγάλει.

feta 11 Φτιάχνω τυρί φέτα

feta 12 Φτιάχνω τυρί φέτα

Την επομένη το αποθηκεύω σε μπολ αδειάζοντας μέσα και το υγρό που έβγαλε. Αν δεν το σκεπάζει φτιάχνω άλμη με αλάτι χονδρό και τυρόγαλο(το υγρό που σούρωσε το τυρί μου). Αν αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε λατα βάζω τα κομμάτια το ένα πάνω στο άλλο και τα πιέζω με μια μεγάλη πέτρα η μάρμαρο καλά πλυμένο . Τις πέτρες τις περνώ από την θάλασσα.

feta 13 Φτιάχνω τυρί φέτα

Δοκιμάστε το

Φυσικά η γεύση του αλλάζει ελαφρά σε κάθε νοικοκυρά γιατί καθορίζεται από την τροφή των ζώων που πήραμε το γάλα . Αλλά έχει τεράστια διαφορά από του εμπορίου που χρησιμοποιούν χημικά πρόσθετα για να παρατείνουν την ζωή του.

 

 


Θέμα: ΤΥΡΙ ΦΕΤΑ

Ημερομηνία: 2015-12-11

Από: φετα

Θέμα: Πως

Στ. ταξι


Απάντηση

—————

Επαφή

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

https://www.facebook.com/groups/231116090556590/