ΟΙΚΟΣΗΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

 

Ενας πολύ οικονομικος και φυσικος τροπος διατροφης που κανω εγω στα κουνελια μου είναι να φτια χνεται το μιγμα μονοι σας. Εγω μεχρι στιγμης δεν αντιμετοπηζω προβληματα.

1). ΤΟ ΠΡΩΙ

δηνω το δικο μου μιγμα Αντι για την κλασικη κουνελινη το οποιο αποτεληται από τα εξης υλικα:

40% κρυθαρι 30% σταρι 30% καλαμποκι σπαστο 1 κοταλια κοφτη μαρμαροσκονη 1\2 κουταλακι του καφε αλατι

 

2). ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ 1 κουπα διαφορα λαχανικα  τα οποια κοβω σε μπουκιες. Αυτά τα λαχανικα μπορει να ειναι:

 • Άνηθος
 • Αντίδι
 • Αχλάδι
 • Βασιλικός
 • Βατόμουρα
 • Δυόσμος
 • Καρότο
 • Κατιφές
 • Λάχανο
 • Μαϊντανός
 • Μάραθο
 • Μαρούλι
 • Μήλο (χωρίς κουκούτσια)
 • Μπανάνα
 • Μπρόκολο
 • Μαντζουράνα
 • Νεροκάρδαμο
 • Πεπόνι
 • Ραδίκι
 • Ροδάκινο
 • Σέλινο (κοντοκομμένα κομμάτια)
 • Σινάπι
 • Σπανάκι
 • Σταφύλι
 • Τριφύλλι
 • Φράουλα
 • Φύλλωμα παντζαριού
 • Φύλλωμα ραπανιού

Συνηθίστε σιγά σιγά τα κουνέλια σας στα λαχανικά για να μειώσετε την πιθανότητα διάρροιας.

Φρούτα σε πολύ μικρές ποσότητες (περίπου μια κουταλιά της σούπας).

3). ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ

Άχυρο διαθέσιμο συνεχώς για υγιή έντερα και κανονικά δόντια.

Το τριφύλλι είναι καλό για τα κουνελάκια και τα αδύνατα ή ηλικιωμένα κουνέλια.

Μην αποθηκεύετε τον σανό σε σφραγισμένα δοχεία και ελέγξτε για μούχλα ή έντομα πριν τον δώσετε στα ζώα..

Μπορείτε να διατρέφετε τα κουνέλια σας είτε με σανό και φρέσκα χορτάρια και λαχανικά που μαζεύετε από τον κήπο σας και τα χωράφια.Εάν εφαρμόζονται σωστά, προσφέρουν στα κουνέλια επαρκή θρεπτικά στοιχεία για την αντιμετώπιση των διατροφικών τους αναγκών για συντήρηση, ανάπτυξη, αναπαραγωγή και γαλακτοφορία.

Όταν μαζεύετε χορτονομή για τα κουνέλια σας, δεν απαιτείται περισσότερος χρόνος για να διαλέξετε τα καλύτερα χορτάρια και λαχανικά – γι’ αυτό διαλέξτε τα καλύτερα. Ψάξτε για νεαρά και τρυφερά χορτάρια και λαχανικά που βρίσκονται στο στάδιο ανάπτυξης, όταν δηλαδή τα φυτά αυτά είναι πιο θρεπτικά.

Οι ίνες, αν και δεν προσφέρουν πολλά θρεπτικά συστατικά, είναι πολύ σημαντικές στη διατροφή των κουνελιών. Διευκολύνουν τη διέλευση των τροφών από το γαστρεντερικό σύστημα των κουνελιών και είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του τυφλού εντέρου. Η βασική πηγή ινών για τα περισσότερα κουνέλια είναι το τριφύλλι. Όσο περισσότερο αυξάνεται το ποσοστό ινών σε ένα μείγμα τροφής, τόσο μειώνονται τα ενεργειακά επίπεδα και το αντίστροφο. Ρόλο παίζει επίσης το μήκος των ινών που χορηγούνται στα κουνέλια – δηλαδή αν είναι μακριές ή ψιλοκομμένες. Οι ψιλοκομμένες ίνες μπορούν να διακόψουν τον διαχωρισμό των διαλυτών και μη διαλυτών σωματιδίων στο πεπτικό σύστημα των κουνελιών και αυτό να οδηγήσει σε απόφραξη του τυφλού εντέρου με ένα υλικό που μοιάζει με λάσπη. Συμπέρασμα: Όταν δίνετε τριφύλλι ή άλλο σανό στα κουνέλια σας, μην το ψιλοκόβετε πολύ.

Αλάτι. Είναι καλό να χρησημοποιητε λίγο αλάτι μέσα στο μιγμα των κουνελιών. Το αλάτι είναι πολύ σημαντικό τρόφιμο και χωρίς επαρκείς ποσότητες αλατιού στη διατροφή τους τα νεαρά κουνέλια δεν μεγαλώνουν σωστά, οι θηλάζουσες κουνέλες δεν παράγουν αρκετό γάλα για τα νεογνά τους και οι κούνελοι δεν είναι πολύ καλοί στην αναπαραγωγή.

Νερό. Πάντοτε πρέπει να βάζετε καθαρό, φρέσκο νερό μπροστά στα κουνέλια σας. Χωρίς νερό, οι θηλάζουσες κουνέλες δεν παράγουν αρκετό γάλα και τα νεαρά ζώα σε ανάπτυξη δεν τρώνε αρκετή τροφή ώστε να μεγαλώνουν όσο γρήγορα θα έπρεπε.

Θηλάζουσες κουνέλες και νεογνά. Μετά τον τοκετό, αρχίστε να δίνετε καθημερινά στην κουνέλα 115 με 170 γραμμάρια τροφής σε μιγμα. και βαθμιαία αυξήστε την ποσότητα έως ότου μέσα σε μια εβδομάδα η κουνέλα θα τρώει όσο μιγμα θέλει. Κανονικά, οι κουνέλες μέχρι να γίνουν τριών εβδομάδων τα κουνελάκια τρώνε 230 μέχρι 450 γραμμάρια τη μέρα. Η ποσότητα που τρώει καθημερινά η κουνέλα εξαρτάται από το μέγεθός της (αν ανήκει δηλαδή σε μεσαία ή μεγάλη ράτσα κουνελιών) και τον αριθμό των νεογνών της. Μετά από τις τρεις εβδομάδες, η κουνέλα και τα μικρά της καταναλώνουν καθημερινά μέχρι 1.350 γραμμάρια 

Αν όμως παράλληλα δίνουμε στην κουνέλα φρέσκια, τρυφερή χορτονομή, η καθημερινή κατανάλωση τροφής σε κόκκους θα είναι περίπου η μισή, και συγκεκριμένα 115 με 230 γραμμάρια τις πρώτες τρεις εβδομάδες και 680 γραμμάρια μετά την τρίτη εβδομάδα. Αμέσως μετά τον απογαλακτισμό, η τροφή σε μιγμα  πρέπει να μειωθεί σε 55 με 85 γραμμάρια καθημερινά κι αυτό να συνεχιστεί μέχρι να λήξει η γαλακτοφορία.

Έγκυες κουνέλες. Οι έγκυες κουνέλες δεν πρέπει να παχαίνουν πολύ. Μην τους δίνετε περισσότερα από 80 με 115 γραμμάρια τροφής σε μιγμα τη μέρα. Αν όμως η χορτονομή που τους χορηγείτε είναι καλής ποιότητας, τότε η ποσότητα των μιγματων που τρώνε μπορεί να μειωθεί σε 50 με 60 γραμμάρια τη μέρα.

Κουνέλια σε ανάπτυξη. Τα κουνέλια που βρίσκονται στην ανάπτυξη πρέπει να έχουν όσο μιγμα και όση χορτονομή θέλουν. Όπως και στην περίπτωση της θηλάζουσας κουνέλας, αν η χορτονομή είναι κακής ποιότητας, τότε πρέπει να τους δίνουμε περισσότερα μιγμα. Το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής γι’ αυτά τα ζώα είναι να έχουν συνεχώς μπροστά τους τροφή σε μιγμα. Μόνο με χορτονομή δεν μπορείτε να έχετε αρκετά γρήγορα έτοιμα για κατανάλωση κουνέλια.

Νεαροί κούνελοι και νεαρές κουνέλες. Είναι ζώα αντικατάστασης και πρέπει να έχουν πλήρη διατροφή σε μιγμα και χορτονομή μέχρι να γίνουν τρεισήμισι-τεσσάρων μηνών. Όταν φτάσουν σ’ αυτή την ηλικία, πρέπει να διατρέφονται έτσι ώστε να γίνουν σωστά αναπαραγωγικά ζώα. Και πάλι αφήστε τα μάτια και τα χέρια σας να κρίνουν. Πρέπει να θυμόσαστε ότι τα αναπαραγωγικά σας ζώα πρέπει να είναι εύσαρκα αλλά όχι πολύ παχιά. Όσο θα μπορείτε να νιώθετε στα δάχτυλά σας τα πλευρά τους, τα ζώα σας θα είναι σε καλή κατάσταση.

 

Τα οικοσητα κουνέλια μπορούν να ζήσουν για αρκετά χρόνια και να έχουν μια καλή υγεία, αν η διατροφή τους πλήρης και ισοροπημένη,δηλαδή να αποτελείται από ξηρά τροφή, φρέσκα λαχανικά, φρούτα και άχυρο. Τα φρέσκα λαχανικά και φρούτα δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στη διατροφή μέχρι το κουνέλι σας να συμπληρώσει την ηλικία των 4 μηνών. Αυτό πρέπει να το τηρείτε αυστηρά γιατί το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι έτοιμο να χωνέψει αυτό το είδος τροφής. Μέχρι την ηλικία των 4 μηνών μπορεί να τρέφεται μόνο με ξηρά τροφή και άχυρο. Αργότερα, σταδιακά αρχίζουμε να  αυξάνουμε τα λαχανικά, να μειώνουμε την ξηρά τροφή, χωρίς όμως ποτέ να την διακόψουμε εντελώς. Τόσο τα λαχανικά όσο και η ξηρά τροφή πρέπει να χορηγούνται σε συγκεκριμένες ποσότητες κάθε μέρα, ανάλογα με το μέγεθος το φύλο και την ηλικία του κουνελιού. Το άχυρο πρέπει πάντα να υπάρχει στο κλουβί, όπως επίσης πρέπει να υπάρχει πάντα και φρέσκο νερό. Τα φρούτα πρέπει να χορηγούνται καθημερινά σε καθορισμένες ποσότητες και επιλεκτικά γιατί τα κουνέλια είναι επιρρεπή στον διαβήτη. Τα γλυκά φυσικά απαγορεύονται εντελώς, όπως και στα περισσότερα ζώα. Τέλος απαγορεύονται και όλα τα προϊόντα και τα παραπροϊόντα κρέατος.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Τα φύλλα της πατατιάς και της τοματιάς είναι ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗ για τα κουνέλια.


Θέμα: ΟΙΚΟΣΗΤΟ ΚΟΥΝΕΛΙ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ημερομηνία: 2018-01-04

Από: Εμμανουέλα

Θέμα: Κουνελακια

Δημοτικο σχολειο ζωργαφου 1_
_

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2017-12-08

Από: Τzonny

Θέμα: Διατροφη.

Καλησπερα στην παρεα. Κανει να δινουμε τριφυλλι στα μικρα κουνελια;

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2017-11-05

Από: spyros

Θέμα: diatrofi

agapiti filoi to tips afora olous sas.eimai 40 eton kai exo kounelia apo 8 eton tha sa liso oloes tis apories me ti diatrofi ton koulelion sas exo dino sta dika mou se kathimerini basi
50% pelet trifili
25% krithari
10 % sitari
5% kalampoki
5 % iliosporo apsito
5% xaroupi
ola ta laxanika diladi oti troi enas anthropos na min ta anafero ola akomi kai skordo dino episeis kai ola ta frouta kai ola ta xortarika kai mirodika opos maintano selino anitho marantho basiliko diosmo menta thimari rigani kai pola alla kai telos ena xorto pou to briskete pantou akoma kai se mia glastra apo mono tou fitroni legete axriada
kai gia opion theli kapies kales trofes siskebasmenes einai i exis
Cuni Nature
Cuni Nature Re-Balance
Vitakraft Menu Vital

sipliroma diatrofis einai i exis
Vitakraft life dream
Vitakraft rollis parti
kai telos gia na kliso to tips apogerebete astira to kopsimo ton
nixion kai dontion to kouneli tha einai anikano meta kai min to eklobizete se mikra sirmatina kloubia dostetou xoro na eksaskithi trexontas tha to kanete eutixismeno an akousete tis simboules mou me tin empiria mou 32 eton
gia sas filarakia kai ta kounelakia sas na ta exete eutixismenaΑπάντηση

—————

Ημερομηνία: 2018-01-19

Από: Τίνα

Θέμα: Απάντηση:diatrofi

Με συγχωρείτε μήπως μπορείτε να μου λυσεται μια απορία; Έχω δύο κουνελάκια ένα μεγάλο σχεδόν 6 κιλά ίσως Φλανδρας ενός έτους και ένα νέας Ζηλανδίας μόλις 4.5 μηνών στο μικρό δίνω τροφή για μωρά ενώ στο μεγάλο εδώ και καιρό παίρνω χύμα τροφή για κουνέλια μήπως δεν κάνει ; Δεν μου έχει πάθει κάτι ευτυχώς απλά κάπου διάβασα ότι δεν κανει!

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2017-08-29

Από: Elemi

Θέμα: Thanatos apo diarioia

Ti simbainei

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2017-06-14

Από: Lyudmila

Θέμα: Psofane

Den ksero ti kano lafos.mipos einao pol mikra kai den prepi na tous dino kalampoki .einai 15 meron.itan olla kala kai tora arxizoun kai psofane.

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2018-01-25

Από: Bunny

Θέμα: Απάντηση:Psofane

Καλησπερα. Πολλοι λενε πως το καλαμποκι ειναι Απογορευτικο για τα κουνελακια.
Υπαρχουν και πολλες χυμα τροφες που εχουν αλλα δεν...

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2017-02-19

Από: Αννα

Θέμα: Kounelakia nano 2 minon

Ti posotita fai na tou doso tin imera

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2017-03-20

Από: Κλεοπατρα Δημοφανους Γιαννοπουλου

Θέμα: Απάντηση:Kounelakia nano 2 minon

60 Γραμαρια κουνεληνι ειναι αρκετη ..

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2017-01-03

Από: Μαυρικη Εφη

Θέμα: Διατροφη κουνελιου

Το κουνελι μου τρελαινεται για φρυγανια μπορω νατου δινω?

Απάντηση

—————

Επαφή

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

https://www.facebook.com/groups/231116090556590/