Οικόσιτα Κουνέλια

 

Τα παιδιά λατρεύουν τα κουνέλια γιατί μοιάζουν με τα λούτρινα που έχουν στο κρεβάτι τους, μόνο που αυτά τρέχουν χοροπηδούν και τους μυρίζουν τα δάχτυλα αλληλεπιδρώντας μαζί τους.

Και για να μιλήσουμε για τους ενήλικους, αυτό το ζώο είναι στην ουσία ανέξοδο, δε χρειάζεται πολύ χρόνο η φροντίδα του, το κρέας του εκτός από ιδιαίτερα νόστιμο είναι και υψηλής ποιότητας και φυσικά αν βρείτε να πουλάτε κιόλας το κρέας είναι και ένα πολύ καλό έσοδο..

Θεωρώ ότι είναι μια συμφέρουσα  επένδυση στην μικροφαρμα μας μιας και μια κουνέλα όμως με βάρος 5,5 κιλά προσφέρει κατά μέσο όρο 4 γέννες τον χρόνο και συνολικά 30 κουνελάκια που τη στιγμή του απογαλακτισμού τους ζυγίζουν γύρω στα 60 κιλά. Δηλαδή, η αναπαραγωγική απόδοση μιας κουνέλας είναι 1.100% του σωματικού της βάρους!

Το κουνέλι είναι ένα συμφέρον  ζώο τόσο από την πλευρά της αναπαραγωγικής του απόδοσης όσο και από την πλευρά της ποιότητας του κρέατος που μας προσφέρει. Γι’ αυτό πρέπει να δίνουμε στην διατροφή των κουνελιών μας όλη την προσοχή και επιμέλεια που τους αξίζει.

Φυσικά δε μπορείτε να έχετε τα κουνέλια να τρέχουν ελεύθερα γιατί το πιο πιθανό είναι να τα χάσετε και να μην τα βρείτε ποτέ ξανά. Πρώτα από όλα γιατί τρέχουν και δε θα μπορέσετε να τα πιάσετε αλλά και γιατί είναι στον πάτο της διατροφικής πυραμίδας των ζώων και αποτελούν λιχουδιά για πολλά άλλα είδη ζώων που αν τα βρουν δεν θα σας τα επιστρέψουν, να είστε σίγουροι για αυτό.

Τα κουνέλια εκτροφής τα έχουμε σε κλούβες από συρμάτινο πλέγμα ή από ξύλο ή από τον συνδυασμό των δύο αυτών υλικών. Τα κλουβιά καλό να είναι να είναι μήκους 80 εκ., πλάτους 60 εκ. και ύψος 60 εκ. Αυτός ο χώρος είναι αρκετός για ένα ενήλικο κουνέλι.

Το κλουβί πρέπει οπωσδήποτε να έχει δάπεδο από συρμάτινο πλέγμα με τρύπες που να επιτρέπουν να πέσουν οι ακαθαρσίες, αλλά όχι τόσο μεγάλες που να κινδυνεύουν να πιαστούν τα πόδια των κουνελιών. Η κοπριά του κουνελιού, όταν την αφήσουμε να χωνέψει, γίνεται εξαιρετικό οργανικό λίπασμα για τον λαχανόκηπό σας ή τις γλάστρες σας.

Αν το κλουβί έχει ξύλο πρέπει από μέσα να το ντύσουμε με σύρμα γιατί ροκανίζει το ξύλο και φυσικά κάνοντας τρύπα θα φύγει και άντε βρες το μετά.

Οι κονικλομητέρες δηλ τα θηλυκά που έχουμε να μας γεννάνε κουνελάκια χρειάζονται ένα κουτί-φωλιά για να κρατάνε ζεστά τα μωρά τους. Το κουτί πρέπει να έχει διαστάσεις 38 x 25 x 25 εκ. Θα τα βρείτε σε καταστήματα με είδη για κουνέλια.

Το κλουβί των κουνελιών πρέπει να καθαρίζεται συχνά και να μένει στεγνό για να προλαβαίνουμε τις αρρώστιες.

Προστατέψτε τα κουνέλια σας από τον ήλιο, τον αέρα και τη βροχή. Δεν είναι απαραίτητο να τοποθετήσετε τους κλωβούς μέσα σε κτίριο για να προστατέψετε τα κουνέλια από το κρύο επειδή αυτά τα ζώα αντέχουν καλύτερα το κρύο από τη ζέστη. Σημασία έχει να μη βρέχονται και να μην τα χτυπάει ο αέρας και ο ήλιος.

Τα κουνέλια χρειάζονται άφθονο καθαρό αέρα. Γι’ αυτό οι κλωβοί τους πρέπει να αερίζονται καλά. Φροντίστε να τοποθετήσετε τους κλωβούς σε ένα ήσυχο μέρος όπου τα σκυλιά, οι γάτες και τα ποντίκια δεν μπορούν να φτάσουν τα κουνέλια.

Όταν αγοράζετε κουνέλια για αναπαραγωγή, βεβαιωθείτε πως έχουν λαμπερά μάτια, στεγνή μύτη και καθαρά αυτιά και πόδια.

Η γούνα του κουνελιού πρέπει να είναι στρωτή και καθαρή και τα δόντια του ευθυγραμμισμένα. Προτιμήστε τα θηλυκά που αγοράζετε να είναι μικρά γιατί μπορεί να σας πουλήσουν γερασμένο κουνέλι και να μην μπορεί πια να γεννήσει οπότε σας είναι και άχρηστο μια και δε το θέλετε για κατοικίδιο αλλά για οικόσιτο ζώο αναπαραγωγής. Αγοράστε τα ζώα που θα ξεκινήσετε τη φάρμα σας να είναι μέχρι έξι μηνών.

Κάθε τρία χρόνια τα κουνέλια μητέρες- πατέρες πρέπει να ανανεώνονται. Τα θηλυκά κουνέλια είναι έτοιμα για αναπαραγωγή σε ηλικία 4 με 6 μηνών και τα αρσενικά όταν φτάσουν τους 5 με 6 μήνες.

Τα αρσενικά πρέπει να τα κρατάτε σε χωριστά κλουβιά. Βάζουμε πάντα τα θηλυκά στο κλουβί του αρσενικού, αν το ζευγάρωμα πετύχει το αρσενικό θα πέσει κάτω. Αν εκείνη προσπαθεί να το σκάσει σημαίνει πως δεν είναι έτοιμη να ζευγαρώσει ακόμα οπότε την βγάζουμε και το επαναλαμβάνουμε λίγες μέρες μετά.

Αν τα ζώα δεν ζευγαρώσουν αφήστε τα μαζί 5-6 μέρες ακόμη. Προτιμήστε να κάνετε το ζευγάρωμα άνοιξη-καλοκαίρι- φθινόπωρο.

Η εγκυμοσύνη διαρκεί ένα μήνα περίπου. Γύρω στις 25 μέρες μετά το ζευγάρωμα, βάλτε καθαρό ξερό χορτάρι σε μια καθαρή και στεγνή φωλιά και τοποθετήσετε την στην κλούβα του θηλυκού. Η κουνέλα θα προσθέσει στο χορτάρι λίγο από το τρίχωμά της.

Μείνετε μακριά από τον κλωβό μέχρι να γεννηθούν τα κουνελάκια. Αποφύγετε να πηγαίνετε κοντά την περίοδο της εγκυμοσύνης παρά μόνο για να την ταΐσετε και μην αφήνετε άγνωστους προς την κουνέλα να πλησιάζουν το κλουβί της. Θα γεννήσει νωρίς το πρωί. Αν υπάρχουν νεκρά μωρά πετάξτε τα με χαλαρές κινήσεις προσπαθώντας να μην αγγίξετε τα ζωντανά.

Μην αγγίζετε τα μωρά εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο. Η κουνέλα μπορεί να απορρίψει τα μωρά της αν μυρίσει πάνω τους τη μυρωδιά σας και αυτό να είναι η αιτία που θα τα σκοτώσει. Καλό είναι να χρησιμοποιείτε γάντια μιας χρήσης για αυτό το σκοπό.

Τα κουνελάκια πρέπει να απογαλακτίζονται όταν γίνουν 30-35 ημερών. Σ’ αυτή την ηλικία μπορούμε να τα απομακρύνουμε από τη μητέρα τους. Τοποθετήστε τα θηλυκά κουνέλια σε χωριστό κλωβό από τα αρσενικά.

Τα νεαρά κουνέλια είναι συνήθως έτοιμα για σφαγή ή πώληση στους τρεις έως τέσσερις μήνες. Αν τα κρατήσετε περισσότερο, θα τρώνε περισσότερη τροφή και τα αρσενικά θ’ αρχίσουν να τσακώνονται.

 

 τα κουνέλια ζουν για περίπου 4-10 έτη. Έχουν μήκος σώματος από 40-50 εκατ. του μέτρου, κοντή ουρά, τρίχες δέρματος παχιές με διάφορα χρώματα, που ποικίλουν ανάλογα με τη φυλή, αυτιά μακριά και πόδια με νύχια.

Είναι αρκετά καθαρά ζώα και θέλουν συνεχή φροντίδα και προσβάλλονται από αρκετές ασθένειες εντελώς ξαφνικά.


Θέμα: Οικόσιτα Κουνέλια

Ημερομηνία: 2019-03-29

Από: Χριστίνα

Θέμα: νεογέννητα κουνελάκια

Καλησπερασας!θα ήθελα να ρωτήσω έχω μια κουνελάκια που γέννησε πριν από 1μιση εβδομάδα πότε πρέπει να τα πιάσω τα κουνελάκια στα χέρια μου ;διάβασα ότι δεν πρέπει να τα αγγιξουμε...αλλά για πόσο καιρο;

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2016-12-01

Από: mariela

Θέμα: genna

i kounelitsa mou einai egkios kai den troi tin trofi tis oli kai ta xortarakia.
otan genisei prepi na ta piasw ta mwrakia gia na dw an einai zontana ?
diavasa se ena sait oti den prepei na ta agkizw ti prepi akrivos na kano ?

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2017-01-22

Από: Stelios

Θέμα: Απάντηση:genna

Geia sou marieta.ligo kathisterimena apanto.den ta agkizoyme dioti i kounela apo ti mirodia pou tha afisoume mpori na min ta taisi. Tha ta dis pou kouniounte ara einai kala

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2016-03-20

Από: Νικος Σιγανος

Θέμα: ασθενειες κουνελιων

Καλησπερα
Για αρκετα χρονια εκτρεφω κουνελια για δικη μου χρηση. Σε μεγαλο ποσοστο παρουσιαζουν ενα εκζεμα το οποιο αρχιζει
απο την περιοχη της μουσουδας τους, συνεχιζει γυρω απο τα ματια και εξαπλωνεται στα ποδια και στα γεννητικα τους οργανα με αποτελεσμα, ενω τρωνε, να αδυνατιζουν και να πεθαινουν. Επειδη θελω να αποφευγω τα φαρμακα
μου συστησαν και τους εβαζα μια αλοιφη που εφτιαχνα μονος μου απο ελαιολαδο και θειαφι. Κανενα αποτελεσμα.
Αναγκαστηκα να τα σταματησω. Ξερει κανεις τιποτα?
Ευχαριστω

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2016-03-23

Από: Μιχάλης Ρέθυμνο

Θέμα: Απάντηση:ασθενειες κουνελιων

Γειά σας. Από εμπειρία μόνο θα σας πώ. Μάλλον είναι ψώρα και το φάρμακο που εφαρμόζεται είναι ελλιπές. Εδώ βάζουμε και λίγο πετρέλαιο μαζί με λάδι και θειάφι. Προσθέστε περίπου το 1/2 του λαδιού η λιγότερο πετρέλαιο το κοινό . Απο βενζινάδικο δηλαδή. μάλλον θα τα καθαρίσει καλύτερα. Εμείς το βάζουμε σε ένα ψεκαστηράκι και αφού τους καλύψουμε τα μάτια για να μην τα κάψει , ψεκάζουμε σε όλα τα σημεία. Και στα αυτιά. 3 μέρες συνεχόμενες είναι νομίζω αρκετές. Ευχομαι να πετύχει. Ψεκάστε και τις κλούβες για απολύμανση!!

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2018-08-06

Από: νικος

Θέμα: Απάντηση:ασθενειες κουνελιων

πεταντιν

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2018-08-06

Από: νικος

Θέμα: Απάντηση:ασθενειες κουνελιων

ψεκασμα,με,πεταντην

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2016-03-07

Από: Εφη

Θέμα: Οικοσιτα κουνελια

Μια απο τις κουνελιτσες μου γεννησε πριν 1,5 μηνα περιπου. Πριν μια εβδομαδα περιπου χωρισα τα 10 μωρα απο τη μαμα.τα μικρα ειναι μια χαρα κ τρεφονται κανονικα αλλα η κουνελιτσα μου δειχνει σα να εχει πεσει σε καταθλιψη κ εχει πρηστει το προγουλι της..μπορει καποιος να μου πει τι επαθε η κουνμελιτσα μου;;θελει γιατρο η ειναι φυσιολογικο;;

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2016-01-06

Από: αντρεασ

Θέμα: κουνελια

δυμοτικο

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2015-08-06

Από: βικυ

Θέμα: αναζητηση

γεια σας..ξερω πως δεν ειναι το καταλληλο μερος ομως εχω ρωτησει παντου και ηθελα να ξερω μηπως κανενας απο εσας μπορει να με βοηθησει..ψαχνω εδω και καιρο ενα κουνελακι ρατσας ΑΓΚΥΡΑΣ(angora)..ψαχνω σε pet shop,σε φαρμες σε αγγελιες,αλλα δεν βρηκα τιποτα...μηπως καποιος απο εσας γνωριζει να μου πει ακποιο ελληνικο η ξενο site που μπορω να επικοινονισω και να κανω παραγγελια?η εστω καποια φαρμα που να εχει τετοια ρατσα?
ευχαριστω πολυ ..vikiaek21@gmail

Απάντηση

—————

Επαφή

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

https://www.facebook.com/groups/231116090556590/