ΜΥΖΗΘΡΑ

Ένα απο τα εκλεκτά και πολυτάλαντα τυριά ειναι η μυζήθρα. Όποιοςφτιαχνει τυρι φετα είναι άδικο να μην φτιάξει και το κομματάκι της μυζήθρας του για τα μακαρόνια η… για το γούστο του!

Πάμε λοιπόν να δούμε πως φτιάχνεται η μυζήθρα…

Το τυρόγαλο ή ορος ή… το κιτρινωπό υγρό όπως λέμε, αυτό που σουρώσαμε απο το τυρί φέτα δεν είναι για πέταμα! Τίποτα απο το φρέσκο γάλα δεν είναι για πέταμα.

mizithra 1 Φτιάχνω μυζήθρα

Το υγρό αυτό το βάζουμε σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε και ένα ποτηράκι φρέσκο γάλα, αν θέλετε και παραπάνω! δεν μας πειράζει…

mizithra 2 Φτιάχνω μυζήθρα

Βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει και ανακατεύουμε συχνά για να μην μας κολλήσει η μυζήθρα που θα δημιουργείται καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία.

mizithra 3 Φτιάχνω μυζήθρα

Όταν φτάσει στο σημείο βρασμού χαμηλώνουμε το μάτι της κουζίνας και με ενα μικρό σουρωτήρι αρχίζουμε να μαζεύουμε όλο τον αφρό που δημιουργείται στη επιφάνεια του υγρού που βράζει και το βάζουμε μεσα σε ένα μεγαλύτερο σουρωτήρι που καλύψαμε πρώτα με τουλπάνι τυριού ή τσαντίλα όπως την λέμε.

mizithra 4 Φτιάχνω μυζήθρα

mizithra 5 Φτιάχνω μυζήθρα

mizithra 6 Φτιάχνω μυζήθρα

mizithra 7 Φτιάχνω μυζήθρα

Μέχρι το τέλος θα δείτε σε κάποια στιγμή να είναι και μικρά κομματάκια, αδειάστε όλο το περιεχόμενο μέσα στο σουρωτήρι και κινείστε λίγο δεξιά αριστερά για να φύγει το καθαρό υγρό.

mizithra 8 Φτιάχνω μυζήθρα

Πιάστε τις τέσσερις άκρες της τσαντίλας και κρεμάστε κάπου ψιλά για να σουρώσει τα υγρά, εγώ το αφήνω μια νύχτα.

Μετά το βγάζετε από την τσαντίλα και το βάζετε σε πιατακι. Αν θέλετε το τρώτε έτσι ανάλατο, μερικοί το προτιμούν για λόγους υγείας ανάλατο. Αν πάλι θέλετε το αλατίζετε και το βάζετε σε ημισκιερό μέρος να ξεραθεί.

Το καλοκαίρι σε μια δυο μέρες η μυζήθρα είναι έτοιμη. Την τρίβετε και την χρησιμοποιείτε όποτε θέλετε για τα μακαρόνια σας, είναι φανταστικη.

ΠΡΟΣΟΧΗ μην πετάξετε το υγρό που σούρωσε γιατί είναι αυτό με το οποίο θα φτιάξουμε την άλμη για το τυρί φέτα που θα αποθηκεύσουμε, για την άλμη θα μιλήσουμε σε επόμενο κείμενο αναλυτικά.


Θέμα: ΜΥΖΗΡΘΑ

Ημερομηνία: 2016-06-25

Από: Παύλος

Θέμα: Παρασκευή τυριού

Καλημέρα και συγχαρητήρια για το site!

Είναι δυνατή η παρασκευή τυριού με γάλατα εμπορίου;

Αν ναι με ποια;

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2013-03-13

Από: δωρα

Θέμα: τυρογαλο

μπορω να φυλαξω το τυρογαλο απο τη μια μερα για την επομενη?και πως?

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2012-12-29

Από: nectaria

Θέμα: Η ΠΑΡΕΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΗΣ ΦΑΡΜΑΣ

Καλώς ήρθες στην μικρή μας φάρμα. Μια παρέα ανθρώπων που προσπαθεί να αντιταθεί στην κρίση καλλιεργώντας την δική τους γη, φροντίζοντας τα δικά τους ζώα, πιστεύοντας ότι ο άνθρωπος θα συνεχίσει να υπάρχει μόνο αν δήξει στην φύση την αγάπη που της αξίζει! Δώσε για να πάρεις. Αξίες ξεχασμένες στα χρονιά που πέρασαν και μας έκαναν σκλάβους σε μια καταναλωτική κοινωνία που θέλει μόνο να παίρνει. Άλλαξε την ζωή σου σκαλίζοντας μι γλάστρα ένα παρτέρι λίγο χώμα! Πρόσφερε σε ένα οικόσιτο ζωο. Τα οφέλη που θα αποκομίσεις είναι πολλαπλάσια!!!
https://www.facebook.com/groups/mikrifarma/Απάντηση

—————

Επαφή

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

https://www.facebook.com/groups/231116090556590/