ΟΙΚΙΑΚΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

 

1. Διαλέξτε θέση. Η θέση που θα διαλέξουμε πρέπει να εξασφαλίζει ήλιο όλη την ημέρα κατά τους χειμερινούς μήνες. Ο κλασσικός προσανατολισμός είναι από ανατολή προς δύση. Προσέξτε την γωνία που ακολουθει η πορεία του Ήλιου η οποία αλλάζει τον χειμώνα σε σχέση με το καλοκαίρι.

Η θέση που θα διαλέξετε πρέπει να είναι προστατευμένη από βόρειους ανέμους τον χειμώνα. Να μην ξεχνάμε ότι ο δυνατός άνεμος μπορεί να κατάστρεψε το κάλυμμα του θερμοκηπίου.

Το έδαφος που θα στηθεί το θερμοκήπιο δεν πρέπει να είναι ανώμαλο αλλά να είναι επίπεδο, να στραγγίζει, μια μικρή κλίση θα βοηθούσε την απομάκρυνση των νερών την βροχής.

 

2. Θερμοκρασίες εντος θερμοκηπίου. Τα φυλλώδη λαχανικά θέλουν θερμοκρασίες νυκτός 21oC, τα περισσότερα ανθοφόρα φυτά χρειάζονται μια μέση θερμοκρασία νυκτός γύρω στους 15oC. Κατά την ημέρα τα φυτά χρειάζονται 2 με 4 βαθμούς περισσότερο.

Για το ανέβασμα της θερμοκρασίας κατά τους χειμερινούς μήνες χρησιμοποιούνται βοηθητικά αερόθερμα ηλεκτρικά ή αερίου ή κατάλληλες σόμπες με καύσιμη υλη από τα άχρηστα κλαδιά του κήπου σας. Ένας ανέξοδος τρόπος είναι η τοποθέτηση μεγάλων δοχείων με νερό εντος του θερμοκηπίου. Το νερό αποθηκεύει θερμότητα από την ηλιακή ακτινοβολία της ημέρας και την αποδίδει το βράδυ που είναι απαραίτητη.

3. Αερισμός θερμοκηπίου. Σε ένα θερμοκήπιο πρέπει να προσέχουμε και την υπερθέρμανση κατά την διάρκεια της ημέρας διότι η ηλιακή ακτινοβολία εγκλωβίζεται κάτω από το κάλυμμα του θερμοκηπίου και δημιουργούνται πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να σοκάρουν τον φυτό και να το μαράνουν. Η πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια της ημέρας γίνεται με το άνοιγμα των θυρών, παραθύρων και ανοιγμάτων. Εάν χρησιμοποιούμε κατά τους θερινούς μήνες το θερμοκήπιο πρεπει να το σκιάζουμε. Ένας απλός τρόπος είναι το βάψιμο του τζαμιού ή του πλαστικού καλύμματος με λευκό χρώμα.

 

4. Σπορεία στο θερμοκήπιο μας. Όσο μικρό και να είναι το θερμοκήπιο σας μπορείτε να δημιουργήσετε ένα μικρό σπορείο. Έτσι δεν θα χρειαστεί να παίρνετε έτοιμα φυτά από το εμπόριο και αυτό σας δίνει μια πρόσθετη δυνατότητα να δοκιμάσετε ποικιλίες και φυτά που δεν βρίσκεται αναπτυγμένα στην αγορά. Δημιουργήστε πάγκους για την εγκατάσταση των σπόρων με παλιά τελάρα ή παλιές γλάστρες. Το κατάλληλο έδαφος για να γεμίσουμε τα σποροδοχεια είναι ένα 1/3 έδαφος του κήπου σας, 1/3 ωριμασμένο κομποστ ή τύρφη και 1/3 άμμος, αναμιγνύουμε καλά και το τοποθετούμε στα σποροδοχεια.

Το θερμοκήπιο (γνώριμη μέθοδος καλλιέργειας από τα αρχαία χρόνια, τουλάχιστον από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας) έχει υποστεί σημαντικές μεταβολές στην κατασκευή του μόλις τα τελευταία χρόνια. Τα σύγχρονα θερμοκήπια, με καλύτερες θερμομονωτικές ιδιότητες, επιτρέπουν την καλύτερη και ταχύτερη ανάπτυξη των φυτών. Η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο ονομάζεται αλλιώς "εξαναγκασμένη καλλιέργεια".

Το μεγαλύτερο ποσοστό των λαχανικών που καταναλώνουμε σήμερα προέρχεται από καλλιέργεια σε θερμοκήπια. Αυτό συμβαίνει για τα περισσότερα θερινά και χειμερινά λαχανικά όπως ντομάτες, αγγούρια, πιπεριές, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, λάχανα, μπρόκολα και άλλα. Καλλιεργούνται επίσης φράουλες, διάφορα αρωματικά φυτά και πολλά λουλούδια.

Η αρχή λειτουργίας του θερμοκηπίου είναι απλή και βασίζεται στον μερικό έλεγχο των καιρικών συνθηκών εντός του χώρου του θερμοκηπίου.

Αναλυτικότερα, τα φυτά τοποθετούνται σε περιορισμένο και καλυμμένο χώρο και έτσι προστατεύονται από τον αέρα, το χιόνι, τη βροχή και την υπερβολική ηλιοφάνεια. Σκοπός, λοιπόν, της καλλιέργειας σε θερμοκήπιο είναι η προστασία των φυτών από ακραίες συνθήκες όλες τις εποχές του χρόνου.

 

Το θερμοκήπιο προστατεύει παράλληλα την καλλιέργεια από κάποια ανεπιθύμητα έντομα όπως τις ακρίδες, τιςβρομούσες, τα σαλιγκάρια και άλλα.

Η καλλιέργεια σε θερμοκήπιο είναι μεν ο πλέον ενδεδειγμένος τρόπος καλλιέργειας για αυξημένη παραγωγή, έχει όμως και αρκετά προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν.

Το βασικότερο πρόβλημα όλων προκύπτει από τον συνδυασμό της αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασίας εντός του θερμοκηπίου, που δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη παρασίτων.

Κάποιες ακραίες καιρικές συνθήκες (όπως το χιόνι και ο δυνατός αέρας) μπορούν εύκολα να καταστρέψουν ένα θερμοκήπιο. Το χιόνι μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση της σκεπής και του μεταλλικού σκελετού. Ο δυνατός αέρας μπορεί να σκίσει το περίβλημά του.

Κατά την κατασκευή ενός θερμοκηπίου πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπ' όψιν οι καιρικές συνθήκες της επιλεγμένης περιοχής καθώς και ο ακριβής προσανατολισμός του οικοπέδου / αγροτεμαχίου.


Θέμα: ΟΙΚΙΑΚΟ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΟ

Ημερομηνία: 2016-03-21

Από: χρηστος

Θέμα: θερμοκηπιο

σε ποια θερμοκρασια τους καλοκαιρινους μηνες αντεχουν τα φυτα με ανοιγμα θερμοκηπιου 10 μετρα επι 3 πλατος επι τρεια υψος η χρειαζετε καποιος ανεμιστηρας για τον αερισμο υπαρχουν δυο πορτες ανοιχτες μονιμος το καλοκαιρι

Απάντηση

—————

Επαφή

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

https://www.facebook.com/groups/231116090556590/