ΚΑΛΛΙΕΡΓΩ ΛΑΘΟΥΡΙ ΓΙΑ ΦΑΒΑ

 

Η καλλιέργεια ξεκινά από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι τέλη Μαρτίου, ανάλογα την περιοχή να έχουν περάσει τα μεγάλα κρύα και οι νυχτερινές πάχνες που θα κάψουν τα νεαρά φυτά.

Διαλέγουμε ένα χωράφι που το χώμα του να είναι βαρύ σχεδόν άγονο δεν αγαπαει τα ελαφρά χώματα γιατί σε αυτά μπορεί να παίρνει τεράστιο όγκο αλλά δεν καρπίζει γιατί όλος ο θύμος του πάει στο φυτό. Διαλέξτε λοιπόν το κομμάτι που στην ουσία το έχετε άχρηστο.

Λίγη κοπριά όμως μέσα στο χωράφι του δεν θα του έκανε κακό εγώ ρίχνω στο χωράφι πριν μπει το τρακτέρ για να οργώσει. Ακόμα κι αν το χώμα έχει σβόλους το λαθούρι είναι τόσο άγριο φυτό που θα βγει.

Αφού σκάψουμε το μέρος που θα το βάλουμε ανοίγουμε μικρούς λάκκους όχι βαθειά στο χώμα με ένα τσαπί σε απόσταση 30 εκ μεταξύ τους, και ρίχνουμε μέσα 4-5 σποράκια. Σκεπάζουμε με το χώμα και το αφήνουμε.

Φύση από εκεί και περά θα κανει την δουλειά της. Το φυτό αναπτύσσεται γρήγορα και θα είναι έτυμο σε περίπου 3 μήνες στο διάστημα αυτό, αν δείτε ότι βγάζει χόρτα καλό είναι ένα απαλό σκάλισμα, δυο τρεις φορές σε όλο το διάστημα!!!

Και φτάνουμε στον Ιούνιο που το φυτό θα έχει καρπίσει. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτυμο όταν έχει δέσει καρπό ο οποίος είναι μέσα σε ένα θύλακα όπως τον αρακά αλλά πολύ μικρότερο.

Όταν το φυτό αρχίζει να ξεραίνεται, πάμε  νωρίς το πρωί πριν βγει ο Ήλιος και το στεγνώσει. Γιατί όπως θ το ξεριζώνουμε θα μας πέφτουν τα σπόρια.

Το ξεριζώνουμε το αφήνουμε πάνω σε νάιλον η δίχτυ απλωμένο  στον ήλιο δυο τρεις ημέρες να ξεραθεί τελείως.

Μετά πρέπει να βγάλουμε τα σπόρια αυτό το κάνουμε η ραβδίζοντας με εν παλούκι η περνώντας την ρόδα τού αυτοκινήτου πολλές φορές από πάνω τους.

Μαζεύουμε όλα τα άχυρα και τα κάνουμε δεμάτια . Τα φυλάμε στον αχυρώνα γιατί είναι ιδανική τροφή για τα ζώα μας την εποχή των γεννήσεων.

Κοσκινίζουμε τα λαθούρια για να φύγουν τα χώματα και τα πίτουρα και τα απλώνουμε πάλι στον ήλιο 2-3 ημέρες προστατεύοντας τα από την βραδινή υγρασία.

Τα  βάζουμε σε μεταλλικούς τενεκέδες ανακατεύοντας με στάχτη και φύλα δάφνης. Κλίνουμε τους τενεκέδες με το καπάκι τους!!!!

ΚΑΛΗ ΣΟΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!!


Επαφή

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

https://www.facebook.com/groups/231116090556590/