ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΦΥΡΑΜΑ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΑΣ

 

ΣΕ ΞΕΦΡΑΓΟ... αμπέλι παράγονται οι ζωοτροφές στην Ελλάδα, αφού υπάρχουν ζωοτροφικές μονάδες που φτιάχνουν φυράματα ανεξέλεγκτα και χωρίς βασικές προδιαγραφές για την τροφή των ζώων. Μικρά εργοστάσια αλλά και κτηνοτρόφοι, λειτουργούν χωρίς έλεγχο από την πολιτεία με αβέβαιες επιπτώσεις για τη σωστή ανάπτυξη των ζώων αλλά και παρεπόμενα για τη δημόσια υγεία. Επιπλέον η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών, που χορηγούνται όχι μόνο για θεραπευτικούς λόγους στα ζώα αλλά και για προληπτικούς, προκαλεί την ανησυχία των καταναλωτών αλλά και των επιστημόνων. Οσον αφορά την παράνομη εμπορία και χρήση ορμονών στο κρέας οι ενδείξεις είναι ότι γίνεται σε πολύ μικρό βαθμό στην Ελλάδα, σε πολύ μεγαλύτερο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ δήλωση του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών, ότι «οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών από τα μέλη του Συνδέσμου δεν υπάρχει περίπτωση να δημιουργούν διοξίνες», δεν απαντά στο επί της ουσίας ερώτημα τι πραγματικά τρώνε τα ζώα. Το πρόβλημα με τις διοξίνες είναι η κορυφή του παγόβουνου, αφού έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν στοιχεία για τις διοξίνες στα τρόφιμα στην Ελλάδα: ούτε εργαστήρια έχουμε εδώ ούτε ως τώρα στέλναμε δείγματα τροφίμων στο εξωτερικό για ελέγχους.

Μην ξεχνάμε ότι αν και η εισαγωγή τυποποιημένης πλήρους ζωοτροφής (φυράματος) κρίνεται αντιοικονομική, εισάγονται κατά 10% περίπου οι πρώτες ύλες! Μάλιστα σχεδόν εξ ολοκλήρου εισάγονται ορισμένα συστατικά των ζωοτροφών όπως κόκκοι σόγιας, συμπληρώματα διατροφής, κρεατάλευρα, ιχθυάλευρα αλλά και αντιβιοτικά. Επομένως, αν και δεν είναι πιθανό να έχουν εισαχθεί ζωοτροφές από το βελγικό εργοστάσιο που έδινε ορυκτέλαια για λίπος στα κοτόπουλα, κανείς δεν μπορεί να πει ακόμη αν δεν εισήχθησαν από το Βέλγιο πρώτες ύλες για την παραγωγή των ζωοτροφών μας.

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η εισαγόμενη σόγια (βασικό συστατικό στη διατροφή κοτόπουλων, αγελάδων, χοίρων, μοσχαριών κ.ά.) έρχεται από τις ΗΠΑ και είναι γενετικά τροποποιημένη (μεταλλαγμένη)...

* Οι βασικές προδιαγραφές

Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου 40 εργοστάσια ζωοτροφών μεγάλης δυναμικότητας παραγωγής (10 τόνους φυράματος σε μια ώρα) ενώ συγχρόνως λειτουργούν και πολλά άλλα που δεν πληρούν ούτε καν τις βασικές προδιαγραφές. Οι μικρές αυτές μονάδες χωρίς ειδικούς επιστήμονες φτιάχνουν φόρμουλες για μείγματα που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στη σωστή ανάπτυξη των ζώων. Σκεφτείτε τι μπορεί να συμβεί με αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών ή με ζωοτροφές που περιέχουν χαλασμένες πρώτες ύλες (καλαμπόκι κ.ά.) ή μη ισορροπημένα σιτηρέσια.

«Οταν οι παραγωγοί που έχουν ζωικό πληθυσμό παίρνουν ζωοτροφές από επώνυμα εργοστάσια δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος» επιμένει ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννιτσάρας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών. Βέβαια, το μεγάλο πρόβλημα είναι με τους ελέγχους και τις προδιαγραφές που πρέπει να ακολουθούνται. Οι εντεταλμένοι από το κράτος κτηνίατροι για τους ελέγχους είναι ελάχιστοι και τις περισσότερες φορές οι παραγωγοί πάνε στην υπηρεσία ελέγχου για να εξετάσει την τροφή που τους έδωσαν. Για το φύραμα που πωλούν στον παραγωγό οι εταιρείες υπάρχει κάρτα που αναγράφει λίγα βασικά στοιχεία του περιεχομένου. Για παράδειγμα δεν γράφουν ότι υπάρχει μέσα και αντιβιοτικό!

 

 Δεν έχουν κτηνιάτρους

«Τα οργανωμένα εργοστάσια κάνουν έλεγχο της παραγωγής. Το θέμα είναι τι γίνεται με τα μικρά εργοστάσια. Επιβάλλεται να υπάρχει χημείο, να έχουν κτηνιάτρουςι» επισημαίνει ο κ. Γιαννιτσάρας.

Το θέμα είναι τι κάνει η ελληνική πολιτεία για να ελέγχει την παραγωγική διαδικασίας στις βιομηχανίες ζωοτροφών ώστε να ξέρουμε τουλάχιστον τι φύραμα δίνουν στα ζώα. Ελάχιστο το προσωπικό των εντεταλμένων από το κράτος κτηνιάτρων για τους ελέγχους σε κρέας και ζωικής προέλευσης προϊόντα ενώ «στη Λυκόβρυση, στο εργαστήριο της Γεν. Διεύθυνσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, που ελέγχει τις ζωοτροφές, πηγαίνει ο παραγωγός τη ζωοτροφή που του έδωσαν για εξέταση. Δεν πηγαίνει το κράτος στη βιομηχανία ζωοτροφής όπως θα έπρεπε» επισημαίνει η κυρία Καίτη Μυλωνά, κτηνίατρος και μέλος του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συλλόγου Κτηνιάτρων.«Τεραμυκίνες για να μην αρρωσταίνουν»

ΑΝ ΠΕΡΠΑΤΗΣΕΙ κανείς στους δρόμους της επαρχίας θα δει κινητές κλούβες με κοτόπουλα και αβγά που καλούν τις νοικοκυρές να αγοράσουν τα προϊόντα τους, που πάντα βέβαια είναι τα καλύτερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για να πείσουν για την ποιότητα μιλούν για τις ζωοτροφές που τα ταΐζουν: «Εγγυημένες» λένε. Μάλιστα, ένας από τους πλανόδιους κοτοπουλάδες που είχα συναντήσει σε επαρχιακό δρόμο προσπαθούσε με κάθε τρόπο να με πείσει: «Τα ταΐζουμε καλαμπόκι, σόγια, γαλατόσκονη, πίτουρο, μαρμαρόσκονη. Δεν τους δίνουμε καθόλου κρεατάλευρα. Αντί γι' αυτά τα ταΐζουμε με ρεγγάλευρο Νορβηγίας». Εκεί όμως που με έστησε στον τοίχο ήταν όταν αναφέρθηκε στην υγεία τους: «Τους δίνουμε αντιβιοτικά με τη σέσουλα. Είναι τα πιο υγιή κοτόπουλα της αγοράς. Τους δίνουμε τεραμυκίνες και γκαλιμυκίνη κάθε τόσο, για να μην αρρωσταίνουν με τίποτα...».

Τα αντιβιοτικά χορηγούνται κανονικά για τη θεραπεία ασθενειών. Χρησιμοποιούνται όμως και προληπτικά στις βιομηχανικές μονάδες όπου λόγω του μεγάλου αριθμού των ζώων είναι εύκολο να προκύψει ασθένεια σε ένα και να μεταδοθεί με ταχείς ρυθμούς στα άλλα. «Το πρόβλημα δημιουργείται όταν υπάρχει ­ και υπάρχει ­ αλόγιστη χρήση τους στα ζώα, οπότε αναπτύσσονται ανθεκτικά στελέχη μικροβίων στα συγκεκριμένα αντιβιοτικά. Ο καταναλωτής τέτοιων προϊόντων είναι πιθανό αν μολυνθεί από κάποια ασθένεια να έχει αναπτύξει ανθεκτικά στελέχη μικροβίων στα αντίστοιχα αντιβιοτικά με αποτέλεσμα να μην μπορεί να θεραπευθεί με τα αντιβιοτικά αυτά» επισημαίνει η κυρία Μυλωνά. Ιδιαίτερα στα κοτόπουλα ενοχοποιούνται τα αντιβιοτικά για την ανάπτυξη ανθεκτικών στελεχών σαλμονέλας. Μάλιστα, σε πανευρωπαϊκές έρευνες που έγιναν το 1996 και με τη συμμετοχή της Ενωσης Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ) βρέθηκαν υπολείμματα αντιβιοτικών σε χοιρινά και κοτόπουλα που καταναλώναμε στην Ελλάδα.

Ενα χρόνο νωρίτερα είχαν ανακοινωθεί τα αποτελέσματα αντίστοιχου ελέγχου για τον εντοπισμό στο κρέας αναβολικών ουσιών (συνθετικών γενετικών ορμονών) και των β-αδρενεργικών διεγερτικών ουσιών. Αυτές χορηγούνται για να επιταχυνθεί η ανάπτυξή τους και να είναι τρυφερό το κρέας τους με λιγότερο λίπος. Από τη χώρα μας εστάλησαν 70 δείγματα μοσχαρίσιας μπριζόλας και 60 δείγματα μοσχαρίσιου συκωτιού. Εντοπίστηκε ότι ένα δείγμα μπριζόλας (αγορασμένο από τη Θεσσαλονίκη) περιείχε αναβολικές ουσίες (νορτεστοστερόνη) και 3 δείγματα συκωτιού (αγορασμένα από την Αθήνα και ελληνικής προέλευσης) περιείχαν την επικίνδυνη ουσία κλενβουτερόλη.

Βέβαια η Ελλάδα σε σχέση με τα αποτελέσματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών ήταν σε πολύ καλύτερη μοίρα. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι η Υπηρεσία Ελέγχου Κρέατος και πουλερικών του υπουργείου Γεωργίας είχε επισημάνει πριν από δύο χρόνια πως έρχονται συνεχώς πληροφορίες για χρήση νέων προβληματικών προϊόντων για την τροφή και την πάχυνση των ζώων από τις κτηνοτροφικές μονάδες της Ευρώπης (επικίνδυνες ζωοτροφές) και όχι μόνο για χρήση τροφών από νεκρά ζώα.ΤΟ ΤΥΠΙΚΟ ΣΙΤΗΡΕΣΙΟ

Χοιρινά: καλαμπόκι, κριθάρι, στάρι, πίτουρα, ιχθυάλευρο, κρεατάλευρο, σόγια, συμπλήρωμα φωσφόρου και ασβεστίου, μαγιά, μαρμαρόσκονη, αλάτι, πρόμειγμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, αμινοξέα (μεθιονίνη, λυσίνη).

Κοτόπουλα: καλαμπόκι, πίτουρα, σογιάλευρο, ιχθυάλευρο, κρεατάλευρο, τριφύλλι, συμπληρώματα φωσφόρου και ασβεστίου, αλάτι, συμπλήρωμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, μάρμαρο, χολίνη, κτηνοτροφικό γάλα.

Μοσχάρια: καλαμπόκι, πίτουρα, βήττες, σογιάλευρο, κριθάρι, βαμβακόπιτα, συμπληρώματα φωσφόρου και ασβεστίου, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, γάλα κτηνοτροφικό.


Θέμα: ΓΙΑΤΙ ΟΧΙ ΦΥΡΑΜΑ ΣΤΑ ΖΩΑ ΣΑΣ

Ημερομηνία: 2016-09-01

Από: mayridis o.e.

Θέμα: simptomata

ektrefo ortikia ta edina firama paxinsis gia tin sfagi. to firama litoyrgise os ligmeno farmako kai cofisan 23 opote sas sinisto na min ta agorazete i na pernete epilegme firamata i akomi kai na ta ftiaxnete moni sas! an diabasete to sto internet exi sintagi gia firamata gia na xerete ti ta taizete!

Απάντηση

—————

Επαφή

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

https://www.facebook.com/groups/231116090556590/