ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ


Το παραδοσιακο ψωμι με προζυμι θελει υπομονη και επιμονη για να πετυχει.Αξιζει ομως η αναμονη γιατι ειναι ενα ψωμι που ειναι πιο συμπαγες, πιο χορταστικο, πιο νοστιμο, κραταει περισσοτερες μερες , και οταν το βγαλεται απο την καταψυξη θα ειναι οπως την πρωτη μερα.
 
1 κιλό προζύμι
Αλάτι
Χλιαρό νερό
3  κιλά αλεύρι
 
ΠΡΩΤΗ ΦΑΣΗ
8 ωρες πριν ζυμωσω αναπιασα το προζυμι μου με χλιαρο νερο και μισο κιλο αλευρι να κανω ενα ζυμαρακι που να κολαει στα χερια μεσα σε μια λεκανη που να χωραει τρει φορες το μεγεθος του. το σκεπασα ως συνηθος και το αφησα να τριπλασιαστει οπως κι εγυνε.(Αν αυτη η φαση δεν γυνει τοτε εχετε αποτυχει)

 
ΔΕΥΤΕΡΗ ΦΑΣΗ
Μετά από 4 μέρες, το προζύμι μου είναι  έτοιμο. Έχει φουσκώσει πολύ και έχει πάρα πολλές τρυπίτσες. Η γεύση του είναι ξινούλα και ζυγίζει 1 κιλό
 
Άνοιξα λίγο το φούρνο για να δημιουργήσω ένα ζεστό περιβάλλον.
 
Εκανα το σταυρο μου και ξεκινησα κοσκινησα το υπολοιπο αλευρι (το μισο κιλο το εφαλα χτες στην πρωτη φαση)
και χλιαρο νερο δυπλα μου και παμε....
Ανοιξα λακουβα στο αλευρι και προσθεσα μεσα 3 κουταλιες ελαιολαδο, το προζυμι μου, λιγο νερο και αρχησα να ζυμωνο αργα σταθερα προσθετοντας νερο οταν χριαζοταν μεχρι να βραχει καλα ολο το αλευρι και να αποκτησω μια ζυμη ζεστη που να μην κολαει στα χερια και να μου αφησει την λεκανη καθαρη.


 
εκανα μια μπαλα στη μεση της λεκανης και την αφησα να φουσκοσει τυλιγμενη μεσα στο φουρνο μου.
Το ποσο γρηγορα θα φουσκωσει εξαρταται απο την θερμοκρασια του χωρου.

 
ΤΡΙΤΗ ΦΑΣΗ
Λάδωσα ελαφρά δύο ταψάκια, χώρισα τη ζυμη  και επλασα στρογγιλες φρατζολες. Έβαλα τις φραντζολες μέσα στα ταψάκια Τα χάραξα με ένα μαχαίρι απαλά, και τα αφησα να φουσκωσουν σκεπασμενα .



 
Τα εψησα στους 180-200 βαθμους για 1 ωρα περιπου αναλογα με τον φουρνο.
 
ΜΗΝ ΒΙΑΖΕΣΤΕ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΨΩΜΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 8 ΩΡΕΣ ΝΑ ΦΟΥΣΚΩΣΕΙ Η ΖΥΜΗ ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 3 ΩΡΕΣ ΟΙ ΦΡΑΝΤΖΟΛΕΣ.
 
Η ΓΕΥΣΗ ΚΑΙ Η ΑΝΤΟΧΗ ΘΑ ΣΑΣ ΑΝΤΑΜΗΨΟΥΝ.

 


Θέμα: ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ

Δεν βρέθηκαν σχόλια.





Επαφή

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

https://www.facebook.com/groups/231116090556590/