ΟΙ ΧΗΝΕΣ

Πρώτα απ’ όλα, φροντίστε ώστε τα χηνάρια (χηνάκια μιάς ή δύο ημερών) να φτάσουν στα χέρια σας αργά την άνοιξη ή στις αρχές του καλοκαιριού (τέλος Μαΐου ή Ιούνιο). Αυτή την  εποχή, τα πουλιά χρειάζονται πολύ λιγότερη φροντίδα επειδή ο καιρός είναι πολύ καλός. Τα χηνάρια χρειάζονται ένα ζεστό, στεγνό μέρος για μία έως τέσσερες εβδομάδες, ανάλογα με τον καιρό.

Ένας χώρος 1,80 Χ 2,40 μέτρα φτάνει με το παραπάνω για δέκα χηνάρια. Τα πολύ μικρά πουλιά πρέπει να είναι προφυλαγμένα από ρεύματα, υγρασία και κρύο. Μια 250άρα λάμπα θερμότητας (όπως αυτές για κοτόπουλα) κρεμασμένη σε ύψος 35 με 45 εκατοστά από το δάπεδο προσφέρει καλή ζέστη. Μπορείτε να τεστάρετε τη θερμοκρασία βάζοντας το χέρι σας στο δάπεδο ακριβώς κάτω από τη λάμπα. Αν είναι πολύ ζεστά για το χέρι σας, τότε είναι πολύ ζεστά και για τα χηνάρια. Υψώστε ή κατεβάστε ανάλογα τη λάμπα. Η σωστή θερμοκρασία είναι αυτή που κρατάει άνετα τα πουλιά χωρίς να σκαρφαλώνουν το ένα πάνω στο άλλο. Τα χηνάρια αν νιώθουν άνετα θα απλωθούν στο δάπεδο σχηματίζοντας ένα δαχτυλίδι γύρω από τη λάμπα θερμότητας. Αν υπάρχουν ρεύματα, φτιάξτε γύρω τους ένα προστατευτικό κάλυμμα από χαρτόνι τουλάχιστον 30 εκατοστά ύψος και με διάμετρο 1,5 περίπου μέτρο.

Ο χώρος των χηναριών πρέπει να σκεπαστεί με στρωμνή – λόγου χάρη, άχυρο, πριονίδι ή ροκανίδι. Το υλικό της στρωμνής πρέπει να είναι στεγνό και να μπορεί να απορροφά την υγρασία, επειδή τα χηνάρια τείνουν να βρέχουν τα πάντα γύρω από την ποτίστρα. Αν μάλιστα η ποτίστρα εμποδίζει τα πουλιά να μπαίνουν μέσα στο νερό, τότε η στρωμνή δεν θα βρέχεται. Επίσης οι κουτσουλιές τους τείνουν να είναι πολύ νερουλές οπότε ένα απορροφητικό υλικό στρωμνής είναι απαραίτητο. Τις πρώτες τέσσερες-πέντε μέρες, ο χώρος πρέπει να είναι καλυμμένος με ένα αδρό χαρτί που θα εμποδίζει τα χηνάρια να τρώνε το υλικό της στρωμνής – μόλις ανακαλύψουν την ταΐστρα και την ποτίστρα θα πάψουν να τρώνε τη στρωμνή.

Το χαρτί πρέπει να αφαιρεθεί την πέμπτη μέρα. Βεβαιωθήτε ότι το χαρτί είναι αδρό επειδή το λείο γυαλιστερό χαρτί μπορεί να προκαλέσει ξεγοφιάσματα. Αυτό σημαίνει ότι το πόδι του πουλιού μπορεί να εξαρθρωθεί στο σημείο που ενώνεται με το σώμα. Τα ξεγοφιασμένα χηνάρια δεν συνέρχονται σχεδόν ποτέ και ουσιαστικά είναι χαμένα

 

Η τροφή για τα πολύ μικρά χηνάρια πρέπει να περιέχει 20 έως 24% πρωτεΐνη. Χρησιμοποιήστε τροφή για πολύ μικρά κοτόπουλα και δώστε τους να φάνε όσο θέλουν μέχρι και την τέταρτη εβδομάδα της ζωής τους. Η ταΐστρα πρέπει να εμποδίζει τα πουλιά να μπαίνουν μέσα για να μη σπαταλιέται η τροφή. Επειδή τα χηνάρια αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από τα κοτόπουλα, η αποκλειστική διατροφή τους με τροφή κοτόπουλων μπορεί να τους δημιουργήσει προβλήματα στα πόδια. Γι’ αυτό πρέπει να τα αφήνετε να βγαίνουν για να βοσκήσουν.

Εάν είναι δυνατό (αν κάνει ζέστη και δεν βρέχει), αρχίστε να βγάζετε τα χηνάρια στο ύπαιθρο κατά τη διάρκεια της μέρας. Θα τους δώσετε έτσι την ευκαιρία να φάνε έντομα και χορτάρι και να ισορροπήσουν τη διατροφή τους. Τα πολύ μικρά χηνάρια δεν πρέπει να αφήνονται έξω στη βροχή επειδή γίνονται μούσκεμα: Τα πούπουλά τους απορροφάνε νερό και τα ποδαράκια τους δεν μπορούν να βαστάξουν το επιπλέον βάρος. Όταν βγάλουν φτερά, δεν υπάρχει πια πρόβλημα.

Οι χήνες αναπτύσσονται πολύ πιο γρήγορα από τα άλλα πουλερικά. Τρώγοντας έτοιμη βιομηχανική τροφή, δεν είναι ασυνήθιστο να φτάνουν τα 4,5 κιλά βάρος σε 10 μόνο εβδομάδες. Όταν τα χηνάρια μεγαλώσουν αρκετά, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα οικονομικότερο πρόγραμμα όπου θα ταΐζετε τα πουλιά με σπασμένο καλαμπόκι και θα τα αφήνετε να βοσκούν στο χωράφι. Το χορτάρι, τα έντομα και ό,τι άλλο βγάζουν από το χώμα θα τους προσφέρει τις αναγκαίες πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα. Τα χηνάρια δεν θα μεγαλώσουν όσο γρήγορα θα μεγάλωναν με μια ισορροπημένη βιομηχανική τροφή, αλλά το κόστος σας θα είναι πολύ μικρότερο. Πριν εφαρμόσετε ένα τέτοιο πρόγραμμα διατροφής, συνηθίστε τα πουλιά επί τρεις εβδομάδες με σπασμένο καλαμπόκι και την αρχική τροφή τους αναμειγμένα σε ίσα μέρη.

Οι χήνες τρώνε πολύ χορτάρι και καμιά φορά τις χρησιμοποιούμε για να ξεχορταριάσουν ένα χωράφι μετά από κάποια καλλιέργεια. Θα κάνουν μάλιστα καλύτερη δουλειά αν είναι πεινασμένες – ένα ελαφρό δείπνο αποβραδίς με ολόκληρο καλαμπόκι είναι ό,τι πρέπει

Οι θηλυκές όταν γίνουν ενός έτους περίπου αρχίζουν να γεννούν αυγά. Η παραγωγή τους βελτιώνεται τον δεύτερο και τρίτο χρόνο. Ο αριθμός αυγών ποικίλει στις διάφορες ποικιλίες χήνας, αλλά και μεταξύ θηλυκών της ίδιας ποικιλίας – από 10 έως 60 αυγά τον χρόνο, ακόμα και 80 στην περίπτωση της κινέζικης χήνας. Μπορούμε να αναγκάσουμε τις χήνες να κάνουν αυγά τον χειμώνα επεκτείνοντας τη φωτοφάνεια σε 15 συνολικά ώρες – φυσικό φως συν φως από λάμπες πυράκτωσης. Οι χήνες θ’ αρχίσουν να κάνουν αυγά 30 μέρες μετά την έναρξη του προγράμματος φωτοφάνειας. Για ένα μικρό κοπάδι αναπαραγωγικές χήνες, μια διατροφή με βιομηχανοποιημένη τροφή σε κόκκους (pellets) για κότες είναι επαρκής, εφ’ όσον οι χήνες μπορούν να βγαίνουν στο ύπαιθρο.

Οι αρσενικές χήνες είναι πιο ζωηρές και παραγωγικές μετά το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Οι χήνες είναι πολύ επιλεκτικές με τον αρσενικό που θα ζευγαρώσουν. Αν έχετε ένα μικρό κοπάδι με δύο αρσενικές και πέντε έως δέκα θηλυκές χήνες, ίσως να αντιμετωπίσετε προβλήματα γονιμότητας. Ίσως χρειαστεί να έχετε διαθέσιμες περισσότερες αρσενικές, ώστε κάθε θηλυκιά να επιλέξει αυτόν που της ταιριάζει καλύτερα.

 


Θέμα: ΟΙ ΧΗΝΕΣ

Ημερομηνία: 2017-09-25

Από: Αλεξανδρος

Θέμα: τροφη για χηνες

Αλλος λεει καλαμποκι για τροφη αλλος οχι !Τελικα ?

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2017-03-08

Από: xhevi

Θέμα: avga

endiaferome gia avga xinas toulouzis k empdem

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2017-01-27

Από: Μιχαλης

Θέμα: Διαχωρισμός

Μπορεί να μου πει κάποιος πώς ξεχωρίζουν η θυλικιες απο της αρσενικές χήνες Ευχαριστώ

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2017-04-22

Από: Σπυρος

Θέμα: Απάντηση:Διαχωρισμός

Το κάτω μέρος της αρσενικειας ειναι ίσιο ( η κοιλιά ) . Της θηλυκιας ειναι αυγοηδες !! Ειναι εμφανές και απο μακριά !! Υπάρχει και άλλος τρόπος αλλα ειναι δύσκολος !!!

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2017-11-01

Από: Λακης

Θέμα: Απάντηση:Απάντηση:Διαχωρισμός

Μπορείτε να μας στείλετε καμία φωτογραφία για να καταλάβουμε καλητερα Ευχαριστώ

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2017-01-23

Από: Απολλων

Θέμα: Χήνες καναδα

Καλησπέρα ψάχνω χηνακια Καναδά ξέρει κανίς που μπορώ να βρω;

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2017-01-06

Από: PANOS GEORGIOPOULOS

Θέμα: AGORA XINES KOTES

telo mina MARTIO-APRILIO NA AGORASO TRIA XINAKIA KE 5 KOTES RATSAS, IPARXI DINATOTIS GIA TILEFONIKI SIMFONIA
APANTISTE MOY EFXARISTO

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2016-08-09

Από: βασσω

Θέμα: χηνα

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Οχι με κοτες και παπιες μαζι, διοτι ειναι σαρκοφαγα και οι ακαθαρσιες, η κουτσουλιες τους προκαλουν αρρωστιες.
Οι χηνες ειναι φυτοφαγα, θα τσακιστουν απο τις μολυνσοις, π.χ. κολοβακτιριδια οι αλλες αρρωστιες. Δυστυχως υποφερουν ασχημα.
Και ας γραφουν ορισμενοι οτι αντεχουν στις αρρωστιες.

Ολο τον χρονο ελευθερη βοσκη, τα δινουμε καλο χορτο, κριθαρι, βρωμη,σιταρι, μαρουλι, λιγο καροτο λιγο μηλα η ψωμη.
Οχι καλαμποκι.


Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2016-07-24

Από: Bill

Θέμα: Χηνες

Μπορώ να έχω χήνες στο νησί αγκίστρι.

Απάντηση

—————

Ημερομηνία: 2016-05-24

Από: ΧΡΥΣΟΥΛΑ

Θέμα: ΘΕΜΑ Προς απαντηση

Είναι πρώτη φορα που θα Μπο στη ιστοσελίδα σας
εχω ερώτηση ποτέ γεννάνε αυγα η φασιανοί

Απάντηση

—————

Επαφή

Η ΖΩΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

https://www.facebook.com/groups/231116090556590/